ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία

Ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία με δράσεις που υλοποιεί στις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων τα απογεύματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα. Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν δράσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικές, για όλες δηλαδή τις ηλικίες.

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά – ανοιχτά στην κοινωνία. Υλοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Τι σημαίνει «Ανοιχτά Σχολεία»

Τα σχολικά κτίρια και οι αυλές τους παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, από τη λήξη της πρωινής λειτουργίας έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Το πρόγραμμα επιπλέον εξασφαλίζει τη φύλαξη και την καθαριότητα ώστε σε τίποτα να μην επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία του σχολείου. 

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία εφαρμόζεται από το 2015. Την πρώτη χρονιά η λειτουργία ήταν πιλοτική. Από φέτος, και χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανοίγουν κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα 25 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Στόχος είναι τα σχολεία αυτά να γίνουν πόλος έλξης για όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους κατοίκους της γειτονιάς και της πόλης.

Στόχοι του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία»

  • Η δυνατότητα για τους ενήλικές να συναντούν άλλους ανθρώπους, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να οργανώνουν δράσεις για τους ίδιους (πχ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς) αλλά και μαζί με τα παιδιά (πχ. γιορτές, εργαστήρια).
  • Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
  • Η δημιουργία ενός οικείου, ευχάριστου, κατάλληλα διαμορφωμένου, κοινόχρηστου χώρου όπου παιδιά και ενήλικες θα έχουν την δυνατότητα να συναντιούνται, να διαβάζουν, να δουλεύουν και να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες μαζί με άλλους ανθρώπους.
  • Η προσφορά ποικίλων προγραμμάτων και υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητες της τοπικής κοινότητας. 

Επισκευές σχολικών κτιρίων

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επισκευές και εργασίες σε αίθουσες και στα προαύλια στα 25 Ανοιχτά Σχολεία, με σκοπό να αναβαθμιστούν και να μπορούν να υποδεχθούν το κοινό της πόλης. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η διασφάλιση της αυτονομίας κλιματισμού κάποιων αιθουσών ώστε να μην σπαταλάται ενέργεια και να δημιουργείται ένα καθόλα φιλόξενο κλίμα.