ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΖΩΝΤΑΝΕΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Δύο χρόνια δημιουργικής παρουσίας στις γειτονιές της Αθήνας συμπληρώνει το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και το γιορτάζει, την Τετάρτη 31 Μαΐου στα Πετράλωνα

Η πρωτοβουλία του Δήμου που υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ζωντανεύει τις γειτονιές του αστικού κέντρου, μετατρέπει 25 σχολικά κτίρια σε χώρους συνάντησης, ψυχαγωγίας και μάθησης και φιλοξενεί δωρεάν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, άθλησης και τεχνολογίας για όλες τις ηλικίες.

Την Τετάρτη 31 Μαΐου, το 76ο Δημοτικό Σχολείο, επί των οδών Κυκλώπων 6 και Θεσσαλονίκης στα Πετράλωνα, ανοίγει στις 19.00 τις πόρτες του για μία μεγάλη φεστιβαλική γιορτή, με θέμα «Ιστορίες από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων».

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και παρακολούθησαν δράσεις στις αίθουσες ή συναντήθηκαν στο προαύλιο του Ανοιχτού Σχολείου της γειτονιάς τους.Τη χρονιά που πέρασε, περισσότερα από 10.000 άτομα συμμετείχαν σε εργαστήρια μουσικής, χορού, άθλησης, ρομποτικής, ραπτικής, μαγειρικής, αναμόρφωσης εξωτερικών χώρων σχολικών συγκροτημάτων, δημιουργίας αστικών λαχανόκηπων και πολλών άλλων.

Την Τετάρτη 31 Μαΐου, η αυλή του ανοιχτού σχολείου των Πετραλώνων θα μετατραπεί σε μια μεγάλη σκηνή και θα ζωντανέψει τις ιστορίες των Ανοιχτών Σχολείων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

 • Μια αλλιώτικη επίδειξη μόδας από τις συμμετέχουσες στο εργαστήρι σχεδιασμού και δημιουργίας ρούχων από επανάχρηση υλικών 
 • Χορογραφίας Hip Hop από λιλιπούτειους χορευτές
 • Ζωντανός αγώνας BeatBox 
 • Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα το προσφυγικό, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος
 • Επιτραπέζιο παιχνίδι πρόληψης του καπνίσματος για μικρούς και μεγάλους 
 • Λάτιν φιγούρες από τη χορευτική ομάδα ατόμων με αυτισμό 
 • Ορχήστρα κρουστών από ανακυκλώσιμα υλικά 
 • Χοροθέατρο και παράσταση σύγχρονου χορού
 • Τεχνικές Τσίρκου & Ζογκλερικών 
 • Προβολές κινουμένων σχεδίων   
 • Zumba από την δυναμική ομάδα της Κυψέλης 
 • Επιτραπέζιο παιχνίδι Μινι Μπριτζ για μικρούς 
 • Τουρνουά Πινγκ – Πονγκ και ανάδειξη του μεγάλου νικητή 
 • Έκθεση πήλινων αντικειμένων που δημιούργησαν συμμετέχοντες του προγράμματος
 • Δημιουργία μεγάλου ομαδικού πορτρέτου, σε ένα τρέχον εργαστήρι ζωγραφικής 
 • Καλλιτεχνικές δημιουργίες μικρών προσφύγων που συμμετείχαν σε δημιουργικό εργαστήρι του προγράμματος
 • «Land Art» εργαστηρίο με υλικά από τη φύση
 • Υπαίθριο διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια
 • Ενημέρωση για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων 
 • Έκθεση φωτογραφίας από το φωτογραφικό εργαστήρι της Κυψέλης 

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο προαύλιο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καλοκαιρινές δράσεις του προγράμματος , να υποβάλλουν τις προτάσεις  τους για δράσεις στις οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χορηγοί - Υποστηρικτές της εκδήλωσης:
Λουξ, Γευσήνους, Soundstruck, FYI Marketing, Europrize

Χορηγοί Επικοινωνίας:
Αθήνα 9.84, deBop.gr, Mothersblog.gr, elamazi.gr

Facebook: «Ιστορίες από τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων» - Τετάρτη 31 Μαϊου 2017 στις 19:00 – 76ο Δημοτικό Σχολείο (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης, Πετράλωνα – έναντι ΗΣΑΠ Πετράλωνα). 

Πληροφορίες: 210 5277089 & www.athensopenschools.gr

 

***

ΝΕΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με ένα νέο κύμα δράσεων υποδέχεται το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων την Άνοιξη και προσκαλεί όλους τους Αθηναίους να δηλώσουν συμμετοχή.

Τα συμπεράσματα από κατ'ιδίαν συζητήσεις με τη σχολική κοινότητα και τους κατοίκους των γειτονιών αποτέλεσαν την αφετηρία για τη διαμόρφωση ενός εμπλουτισμένου προγράμματος δράσεων που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των Αθηναίων κάθε ηλικίας. Έτσι, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην Κυψέλη φοράμε άνετα παπούτσια και ετοιμαζόμαστε για εντυπωσιακές φιγούρες χορεύοντας «swing» ενώ στο Νέο Κόσμο εξασκούμαστε σε τεχνικές αναπνοής και απολαμβάνουμε τα πολλαπλά ωφέλη της «yoga». 

Στο γειτονικό Μετς, αρχάριοι και μη, ανταλλάσουμε γνώσεις και τεχνικές πλεξίματος, ενώ άτομα με αναπηρία εκπαιδεύονται σε τεχνικές μαγειρικής και κηπουρικής. Στην Κυψέλη και στο Παγκράτι, οι έφηβοι εκπαιδεύονται στην τεχνική του «human beatbox», ενώ γονείς και παιδιά μαθαίνουν χρήσιμα, καθημερινά τρικ και πρακτικές λύσεις για να ζουν οικολογικά. Η Γκράβα μαθαίνει τούρκικα ενώ παππούδες - γιαγιάδες με τα εγγόνια τους προσκαλούνται σε ένα εργαστήρι κίνησης. Παράλληλα, άτομα όλων των ηλικιών έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πειράματα θετικών επιστημών, προγραμματισμού και να δημιουργήσουν τα πρώτα τους ρομποτ, μέσα από εργαστήρια βασικών αρχών της μηχανικής. 

Στου Γκύζη παιδιά δημοτικού ψυχαγωγούνται σε ένα ευφάνταστο παιχνίδι με στόχο τη συνεργασία και την αποδοχή, ενώ στο Γουδή «παρεμβένουν» δημιουργικά στο σχολικό τους περιβάλλον μέσα από ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι, βασισμένο σε αγαπημένα παραμύθια. Όλοι οι κάτοικοι των Πετραλώνων «ξυπνούν» τον καλλιτέχνη μέσα τους και συμμετέχουν στην αναδιαμόρφωση του σχολείου της γειτονιάς τους, ενώ άλλοι διασκευάζουν μυθολογικές ιστορίες με στόχο τη δημιουργία θεατρικής παράστασης. Επιπλέον, σχολεία σε όλες τις περιοχές του δήμου Αθηναίων, θα φιλοξενήσουν μια νέα, μουσικοθεατρική παράσταση που ακολουθεί τις περιπέτειες μιας...βίδας.

Στην Πλατεία Βάθη, οι έφηβοι δημιουργούν θεατρική ομάδα, αναλύουν θεατρικά κείμενα και ανεβάζουν τη δική τους παράσταση, ενώ οι ενήλικες εκπαιδεύονται σε τεχνικές συνέντευξης για εύρεση εργασίας. Στους Αμπελόκηπους μικροί και μεγάλοι εκπαιδεύονται για πρώτη φορά σε τεχνικές τσίρκου, ζογκλερικών και θεάτρου του δρόμου και ετοιμάζονται για παρουσιάσεις στις γειτονιές και τις πλατείες.  

Παράλληλα με τις δράσεις και με το καλοκαίρι προ των πυλών, τον Μάιο προσκαλούμε όλους τους Αθηναίους, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα προαύλια τον Ανοιχτών Σχολείων για συμμετοχή σε μια συναρπαστική εβδομάδα αστρονομίας.

Όλες οι νέες δράσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.athensopenschools.gr κάτω από την καρτέλα "Δράσεις"

***

ΜΗΝΑΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Κυριακή 19 Μαρτίου, 12.00 - 14.00
93ο Δημοτικό Σχολείο, Νέος Κόσμος
 (Πυθέου 9 & Αγκύλης) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με την ενεργό συμμετοχή πλήθους φορέων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα άτομα με αναπηρία. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:  

 • Αφήγηση παραμυθιών από τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου
 • Ομιλία με θέμα τη προσβασιμότητα από τον κ. Διονύση Γουράνιο, Πρόεδρο του Γέφυρα Ζωής, Σύλλογος Α.μ.ε.Α Δυτικού Τομέα
 • Κινητικό εργαστήρι «Άθληση για όλους» από το Σύλλογος Προσαρμοσμένης Άσκησης & Αναψυχής 
 • Θεατροπαιχνιδίσματα «Το Τσίρκο» από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Τέχνη & Ένταξη
 • Ανοιχτό εργαστήρι δημιουργικής κίνησης για άτομα με και χωρίς αναπηρία με τη VSA HELLAS 

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, 17.00 - 18.30 
9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, Γουδή (Πόντου 67 - 69)
Δράση ευαισθητοποίησης για την αναπηρία από τη Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ομιλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και μουσική παρουσίαση.